Mindfulness Training (MBCT / MBSR)

Wat is een Mindfulness Training (ook wel MBCT of MBSR genoemd)

In een Mindfulness Training leer je heel praktisch hoe je met meer aandacht in het leven kunt staan. Omdat we zoveel missen; van de mensen om ons heen, van onze kinderen, van ons werk, van dat doodgewone kopje thee…we zijn altijd met het volgende moment bezig (of het vorige). Mindfulness leert je stil te staan bij DIT moment, in plaats van in het verleden of in de toekomst te leven.

Ook leer je op een andere manier met je gedachten om te gaan. Je bekijkt ze vanaf een afstand in plaats van je gedachten te WORDEN.

En dat leer je door theorie én door het doen van aandachtsoefeningen. Op een hele intensieve manier, 8 weken lang. Omdat het geen opgeplakt plaatje is, maar het echt gaat om op een andere manier in het leven staan. En om die nieuwe vaardigheden aan te leren, daar is tijd voor nodig. Vaak voelt 8 weken vóór je begint lang, maar waarschijnlijk zeg je aan het eind van de training: dát ging snel voorbij!

Op dit moment richt ik mij op de online training, de live/online combinatie en de jaarcursus, en geef dus even geen 8-weekse meer (in de zin van hier 8 weken aan tafel aanschuiven, maar online of de online/live combi is natuurlijk gewoon een 8-weekse).

Ok, even concreet; wat houdt een Mindfulness Training precies in:

  • Elke sessie heeft een thema, zoals de Automatische Piloot en Bewustzijn, Afkeer herkennen, Gedachten zijn geen Feiten, Accepteren en toelaten wat er is, Beter voor jezelf zorgen
  • In elke sessie worden (aandachts)oefeningen gedaan en bespreken we theoretische achtergronden. Zodat je ook weet waarom je bepaalde dingen doet, en vervolgens kunt leren dit anders te doen
  • Tijdens de online/live combi en de jaarcursus hebben we ook een Stilte Moment. We doen dan met elkaar de aandachtsoefeningen die je hebt geleerd, maar dan in stilte.  Door de stilte leer je om de aandacht goed bij jezelf te houden
  • Je doet elke dag een half uur tot een uur huiswerk. Dat betekent het doen van aandachtsoefeningen en het lezen van theorie. Dat is voor de meeste mensen best een hele tijd om in te plannen; een half uur tot een uur per dag. Aandacht heeft nu eenmaal tijd nodig om te groeien. Het lukt je vast om dat voor een periode van 8 weken vrij te maken: zie het als een project waar je twee maanden tijd voor vrij maakt.
  • Bij de online/live combi hebben we na een aantal weken na de training een online coachingssessie om met elkaar te bespreken hoe het de afgelopen periode is gegaan en om te kijken wat je nodig hebt naar de toekomst toe om mindfulness toe te blijven passen.

Twijfel je of de mindfulness training wat voor jou is? Dan is de Online Mindfulness Workshop een goede optie. Je leert dan in een uurtje van je tijd, wat mindfulness is en krijgt een goede indruk van wat de mindfulness training inhoudt. Schrijf je je daarna in voor de online mindfulness training, de online/live combi of de jaarcursus? Dan krijg je de aanschafprijs van de online workshop terug!

Voor diegenen die de training willen doen als vooropleidingseis om zelf trainer te worden: Ik ben opgeleid door onder anderen Mark Williams, Edel Maex en Joke Hellemans. Joke heeft Mindfulness samen met Johan Tinge naar Nederland gehaald. Ik ben in zowel de MBCT als in de MBSR opgeleid; in mijn Mindfulness trainingen combineer ik die twee, zodat ik je het beste van de twee programma’s mee kan geven.

Meer informatie over de online Mindfulness Training en de Online/Live combi vind je hier.
Meer informatie over de Mindfulness Jaarcursus vind je hier.