Boeken

Aanbevolen boeken

Mindfulness komt in zijn oorsprong uit het Boeddhisme. Thich Nhat Hanh is een Vietnamese monnik die veel mooie en toegankelijke boeken heeft geschreven over Mindfulness.

Ik wil je een aantal boeken van zijn hand in het bijzonder aanraden:
Iedere stap is vrede: een dun boekje over hoe je met eenvoudige dingen mindfulness in je dagelijks leven kunt brengen.
Mindfulness
Het hart van Boeddha’s leer: een mooi overzichtelijk boek voor als je geinteresseerd bent in het Boeddhisme. Het is een aanrader als naslagwerk als je al bekend bent met het Boeddhisme, maar ook een mooie introductie voor als je wilt weten wat het Boeddhisme inhoud.


Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)training. Hij heeft een heldere schrijfstijl en laat je met talloze voorbeelden zien wat hij bedoelt.

Handboek Meditatief Ontspannen: Prachtig boek waar alles instaat wat met Mindfulness te maken heeft. HET handboek als je het mij vraagt!
Mindfulness en bevrijding van depressie: Helaas een vreselijk verkeerd gekozen titel van het boek, want het gaat zeker niet over mensen die een depressie hebben. Het gaat wel over negatieve gedachten waar we allemaal in meer of mindere mate last van hebben. Het is een must-have voor als je geinteresseerd bent in Mindfulness. Het geeft je een soort handleiding hoe je de 8-weekse training met het boek kunt volgen. Als je de training al hebt gevolgd is het een heel mooi naslag werk.
Waar je ook gaat daar ben je: Boek over Mindfulness in het dagelijks leven.
Thuiskomen bij jezelf: Het nieuwste boek van Jon Kabat-Zinn waarin hij 108 lessen in Mindfulness geeft.


Mark Williams is 1 van de drie grondleggers van de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). In 2011 is zijn boek Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld uitgekomen, waarin ook de nieuwste inzichten met betrekking tot Mindfulness worden meegenomen.


Tijn Touber heeft een aantal hele leuke, vlotte boeken geschreven over ‘verlichting’. Hij laat je zien dat je in het dagelijks leven verlichting kan bereiken, zonder dat je daarvoor tientallen jaren in het klooster moet gaan zitten. Hij geeft in zijn boeken veel meditatie oefeningen aan.

Spoedcursus Verlichting: leuk boek over hoe we ‘verlicht’ kunnen worden, rijkelijk geillustreerd met voorbeelden en oefeningen.
Verlicht leven
Stads Verlichting: Boek over de missie van Tijn om meditatie naar alle huiskamers in Nederland te brengen en de kracht van gezamenlijk mediteren te onderschrijven (inclusief een cd met geleide meditaties). 


David Dewulf is ook een belangrijke schrijver op het gebied van Mindfulness. Ik kan je in het bijzonder zijn boeken over mindfulness voor kinderen aanraden.

Mindfulness voor je Kids: Heel leuk boek met een heel toegankelijke, fantasierijke manier van schrijven, veel oefeningetjes. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

 


Overige boeken over Mindfulness en Meditatie of die aansluiten bij de trainingen:

De kunst van Kaizen van Robert Maurer. Een helder boek over hoe je door kleine doelen te stellen grote stappen kunt nemen. 

Haal meer uit je leven met Mindfulness van Marisa Garau. Heel humoristisch boekje over een Mindfulness Training, met een handleiding voor het volgen van je eigen 8 weekse training.

Op zoek naar het hart van wijsheid van Joseph Goldstein & Jack Kornfield. Een naslagwerk over meditatie.

Zelf Compassie van Kristin Neff. Heel mooi boek over hoe lastig we het vinden om onszelf te troosten en lief te zijn voor onszelf. Er worden oefeningen in beschreven en links gegeven naar sites waar je nog meer informatie over zelf compassie kunt vinden. Een aanrader voor iedereen die regelmatig door zijn Innerlijke Criticus om de oren wordt geslagen!

Ik ken mijn ikken van Berry Collewijn, Judith Budde en Karin Brugman. In de Mindfulness en Zelf Compassie training hebben we het soms ook over onze innerlijke ikken. De Innerlijke Criticus is voor de meesten onder ons wel bekend… Maar ook andere ikken spelen een rol in ons leven, zoal de Perfectionist of ons Innerlijk Kind. Judith, Berry en Karin hebben een prachtig, handzaam boek geschreven over alle ikken die zo nu en dan de revue kunnen passeren. Ze weten het op zo’n manier te schrijven dat het je pakt. Ik heb het zelf in 1 ruk uitgelezen. Ik ben zelf door Judith en Berry opgeleid in deze techniek die Voice Dialogue heet. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *