Mindful Ouderschap | Mindful Parenting

Mindful Ouderschap

Mindful Ouderschap is er voor ELKE ouder; of je kind nu een baby is, een gamende puber of de volwassen leeftijd heeft bereikt. Ouder ben je en dat blijf je, ongeacht de leeftijd van je kinderen.

De relatie met onze kinderen verandert naarmate ze ouder worden. En elke leeftijd vraagt weer om een ander soort aandacht. Daar kijken we naar in deze training. Elke oefening is op elke leeftijd toe te passen. Elke oefening is op jou toe te passen.

Dat is zo mooi van Mindful Parenting; het gaat niet om een standaard, maar om maatwerk.

Mindful Opvoeden. Ja. Eerst maar eens beginnen met ‘gewoon’ opvoeden. Ik vind het bizar lastig. Eigenlijk BIZAR LASTIG en dan nog heel veel uitroeptekens er achter…

Ik heb altijd gezegd dat ik geen kinderen wilde. Mijn schoonmoeder zei dan; “hoe kan dat nou, jij bent zó goed met kinderen!”. Met ándere kinderen ja. Dat zie en voel ik nu, nu ik inmiddels moeder ben van 3 kinderen, heel goed. Dat verschil tussen omgaan met kinderen van anderen en je eigen kinderen. Ik vind het een wereld van verschil. Nergens loop ik zo tegen onmacht aan als in de opvoeding van mijn eigen kinderen. Onmacht om wat zij doen en wat ik niet wil dat zij doen. Onmacht om mijn eigen onkunde. Wat weer schuldgevoel oproept, en daar begint dan de spiraal waar het soms lastig uit te komen is.

Ik gaf altijd Mindful Parenting workshops. Maar op een gegeven moment vond ik het opvoeden zelf zo zwaar dat ik dacht: “ja, wie ben ik nou om voor de groep te gaan staan en mensen wat te leren over mindful opvoeden?”
Ik heb toen een collega gevraagd om het onderdeel Mindful Parenting voort te zetten. Nu gaat zij verder met haar eigen werkzaamheden en geeft de training niet meer bij ons. Ik heb lang getwijfeld of ik het dan zelf weer op moest pakken.
Wat ik vaak van deelnemers van de mindfulness training terugkrijg, is dat zij het zo fijn hebben gevonden dat ik niet bóven de groep ging staan, boven de stof, maar náást hen. Dat ik transparant was in mijn eigen moeilijkheden en strubbelingen, en dat ze dat als steun hebben ervaren. Is dat ook niet wat we nodig hebben als ouders; naast elkaar staan? Te vaak hoor ik op het schoolplein ouders de strijd aangaan met elkaar. Je ziet mensen ter plekke in onzekerheid schieten. Terwijl het zoveel meer steun zou geven als we allemaal eens toe zouden geven dat we het een verrekte moeilijke taak vinden, dat opvoeden en ‘ouder’ zijn, en dat we het soms gewoon echt even niet weten.

Ik kijk naar mijn prikbord. “If you want to master; teach!” hangt daar op een briefje. Ooit eens ergens tegengekomen en heel raak, vind ik.

Dit alles zorgde ervoor dat ik in het najaar van 2018 weer ben gestart met een Mindful Parenting training. En oh! wat was het leuk, mooi, inspirerend, confronterend, ontroerend… Dus ik ga weer verder op mijn pad van Mindful Opvoeden en start nu elk jaar weer één Mindful Parenting Training.

In de training sta ik naast jou als ouder en kijken we samen naar hoe het anders kan. Dat is niet altijd perse beter, omdat je het hiervoor fout deed, maar anders. Met meer aandacht. En dat brengt meer. Meer aandacht voor je kinderen maar ook voor jezelf. Ook, of misschien wel JUIST, als het allemaal even niet lukt. Dat je niet verpulverd wordt door zelfkritiek maar dat je ook naar je ogenschijnlijke ‘fouten’, met aandacht kunt kijken. Omdat je snapt dat we allemaal mens zijn, allemaal onze blinde vlekken en patronen hebben, en dat DE ultieme opvoeder niet bestaat. Dat je leert dat als je milder bent naar jezelf, je ook milder kunt zijn naar je kinderen. Dat je meer ontspannen in de opvoeding kan staan.

Ik heb niet DE antwoorden. Dat heeft Mindful Parenting ook niet. Het is een ontdekkingstocht over jezelf en over opvoeden. Want voor iedere opvoeder en ieder kind is weer wat anders nodig. Dat gaan we samen ontdekken, wat werkt voor jou en jouw kind. Ga je met me mee op ontdekkingstocht?

Deze training is als basistraining, maar ook als verdiepingstraining te volgen.
De groep bestaat uit minimaal 3, en maximaal 10 deelnemers.

Data 2020:
Ik heb ervoor gekozen om de training in 2020 even van de agenda te halen, omdat ik ten eerste tijd en ruimte wil maken voor het ontwikkelen van de training Mindful Leven. Daarnaast overweeg ik om ook de Mindful Parenting training als jaarcursus te gaan geven.

Aanmelden Mindful Ouderschap

Let op: bij hotmail-adressen komen de (bevestigings)mails vaak in de Spam terecht. Zet info@mindfulness-voorburg.nl in je veilige lijst om dat te voorkomen.

Naam*

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoonnummer

Email*

Geboortedatum

Ik wil me aanmelden voor de Training Mindful Ouderschap die start op:*

Wat is de leeftijd van je kinderen?*:

Heb je ervaring met meditatie en/of mindfulness?*:

Wat wil je bereiken met de training?*:

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?*:

Overige vragen en/of opmerkingen: :