Meditatie Les

Meditatie Les Leidschendam Voorburg

Leren mediteren in 10 lessen verdeeld over een jaar

Ben je op zoek naar een meditatie les in Leidschendam Voorburg? Wil je leren mediteren? Of kun je het al, maar ben je op zoek naar verfrissing of verdieping van je vaardigheden? De Meditatie Jaarcursus is geschikt voor beginners, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld zelf al mediteren of een Mindfulness Training hebben gedaan en hun meditatie vaardigheden willen verdiepen.

In februari 2020 ben ik gestart met de meditatie-jaarcursus. Voorheen gaf ik altijd 3-lessenreeksen. Ik merkte daarbij dat dat toch echt te kort was om écht te leren mediteren, en daarnaast, om het mediteren in te bedden in je leven.

Daarom nu dus de Meditatie Jaarcursus. Op 10 zaterdagmiddagen, verdeeld over 1 jaar,  ga je leren mediteren volgens de Vipassana traditie, ofwel de inzichtsmeditatie. Deze vorm van meditatie passen we ook toe in de mindfulness trainingen. Je leert daarbij om naar je gedachten en gevoelens te kijken in plaats van je er mee te identificeren. Je hebt gedachten en gevoelens, je bent ze niet. De Vipassana kun je in 6 stappen onderverdelen, en dat leer je dus in 10 lessen. Je hebt daardoor rustig de tijd om je alle stappen eigen te maken, en daarna nog te verdiepen doordat we op algemene meditatie vaardigheden ingaan.

We pakken dat heel praktisch aan. Je gaat bijvoorbeeld leren hoe je zit. Moet dat op een kussentje of kan het ook op een stoel? In wat voor houding zit je? Wat doe je met je handen?
Natuurlijk gaan we ook echt oefenen. Met zitten, en met aandacht voor je ademhaling en je lichaam (de eerste twee stappen). Je leert hoe je om kunt gaan met de onrust of pijn die je misschien gaat voelen als je een tijdje aan het mediteren bent. Wat doe je als je been gaat slapen? En wat nou als je ineens vreselijke jeuk op je hoofd krijgt?
We oefenen met aandacht voor geluiden (de derde stap) en de gedachten (de vierde stap). Dat wil zeggen dat je leert om je niet mee te laten slepen door geluiden die je hoort, je er niet aan te irriteren of ze mooi te vinden, maar ze louter en alleen te horen. Hoe ga je om met al die gedachten die naar boven komen? Hoe kan je ervoor zorgen dat er alleen naar kijkt in plaats van dat je je helemaal door je gedachten laat meeslepen.
De vijfde stap gaat over de gevoelstoon; opmerken dat iets prettig, onprettig of neutraal kan zijn. En als je dat dan opmerkt; wat doe je er dan vervolgens mee?
De zesde en laatste stap gaat over het keuzeloos gewaarzijn. Dat is een hele term. En best een beetje vaag. Wat er mee bedoeld wordt is dat je aandacht geeft aan dat wat er is. Of het nou een geluid, een gedachte, een gevoel in je lijf of je ademhaling is: je geeft aandacht aan datgene wat jouw aandacht vraagt.

De kosten voor de Meditatie Jaarcursus zijn €200,00 voor de 10 lessen.
Wil je dit in twee delen betalen? Dat kan: je betaalt dan €105,00 bij aanmelding en €105,00 op de dag van les 2. Je betaalt dan uiteindelijk dus €10,00 meer.

Data

10 zaterdagen: 15 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei, 13 juni, 11 juli, 19 september, 10 oktober, 14 november, 12 december 2020, van 14.00 tot 16.00

Aanmelden voor de Meditatie Jaarcursus:

Let op: bij hotmail-adressen komen de (bevestigings)mails vaak in de Spam terecht. Zet info@mindfulness-voorburg.nl in je veilige lijst om dat te voorkomen.

Naam*

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoonnummer

Email*

Geboortedatum

Ik wil me aanmelden voor de volgende Meditatie Jaarcursus:*

Overige vragen en/of opmerkingen: