Meditatie Les

Meditatie Les Leidschendam Voorburg

Leren mediteren in 6 lessen

Wil je leren mediteren? Of kun je het al, maar ben je op zoek naar verfrissing of verdieping van je vaardigheden? De meditatielessen zijn geschikt voor beginners, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld zelf al mediteren of een Mindfulness Training hebben gedaan en hun meditatie vaardigheden willen verdiepen.

In de meditatielessen ga je leren mediteren volgens de Vipassana traditie, ofwel de inzichtsmeditatie. Deze vorm van meditatie passen we ook toe in de mindfulness trainingen. Je leert daarbij om naar je gedachten en gevoelens te kijken in plaats van je er mee te identificeren. Je hebt gedachten en gevoelens, je bent ze niet.

We pakken dat heel praktisch aan, in 6 stappen, verdeeld over 6 lessen. Je hebt dus rustig de tijd om je in elke les een stap eigen te maken, en om tussen de lessen door te oefenen met de audiobestanden die je kunt vinden in de online leeromgeving.

Vind je 6 lessen niet genoeg? Kijk dan bij de Meditatie Jaarcursus!

Wat ga je leren: Je gaat bijvoorbeeld leren hoe je zit. Moet dat op een kussentje of kan het ook op een stoel? In wat voor houding zit je? Wat doe je met je handen?
Natuurlijk gaan we ook echt oefenen. Met zitten, en met aandacht voor je ademhaling en je lichaam (de eerste twee stappen). Je leert hoe je om kunt gaan met de onrust of pijn die je misschien gaat voelen als je een tijdje aan het mediteren bent. Wat doe je als je been gaat slapen? En wat nou als je ineens vreselijke jeuk op je hoofd krijgt?
We oefenen met aandacht voor geluiden (de derde stap) en de gedachten (de vierde stap). Dat wil zeggen dat je leert om je niet mee te laten slepen door geluiden die je hoort, je er niet aan te irriteren of ze mooi te vinden, maar ze louter en alleen te horen. Hoe ga je om met al die gedachten die naar boven komen? Hoe kan je ervoor zorgen dat er alleen naar kijkt in plaats van dat je je helemaal door je gedachten laat meeslepen.
De vijfde stap gaat over gevoelens; opmerken dat iets prettig, onprettig of neutraal kan zijn. En als je dat dan opmerkt; wat doe je er dan vervolgens mee?
De zesde en laatste stap gaat over het keuzeloos gewaarzijn. Dat is een hele term. En best een beetje vaag. Wat er mee bedoeld wordt is dat je aandacht geeft aan dat wat er is. Of het nou een geluid, een gedachte, een gevoel in je lijf of je ademhaling is: je geeft aandacht aan datgene wat jouw aandacht vraagt.

De lessen zijn verdeeld over 6 maanden. Je krijgt eens in de maand les, en tussendoor oefen je met de stap die we in de les besproken hebben. Je krijgt toegang tot een online leerprogramma waar de theorie de we in de les hebben besproken nog een keertje wordt uitgelegd en waar je de audiobestanden van de meditaties kunt beluisteren. Zo kun je je het mediteren echt goed eigen maken en dingen nog eens teruglezen als je daar behoefte aan hebt. Ook kun je mij tussendoor altijd even mailen om te sparren of om je vragen te stellen.
Je hebt zo dus echt een totaal pakket waarbij je gedegen leert te mediteren en leert je dit ook echt eigen te maken.

De lessen vinden altijd plaats in een klein groepje, waardoor er voldoende tijd en aandacht is voor vragen.

Data:
5 donderdagavonden en 1 woensdagavond van 19.00-20.00: 30 september, 28 oktober, 25 november, 15 december (let op, dit is een woensdag!) 2021, 27 januari, 17 februari 2022

Kosten:
€120,00 voor de hele lessenreeks, inclusief toegang tot de online leeromgeving, en ik sta de hele lessenreeks tot je beschikking voor vragen.

Aanmelden voor de Meditatie Lessen:

Let op: bij hotmail-adressen komen de (bevestigings)mails vaak in de Spam terecht. Zet info@mindfulness-voorburg.nl in je veilige lijst om dat te voorkomen.

  Naam*

  Adres*

  Postcode*

  Plaats*

  Telefoonnummer

  Email*

  Geboortedatum

  Ik wil me aanmelden voor de volgende Meditatie Lessenreeks:*

  Overige vragen en/of opmerkingen: